Facket suger och facket äger – Mitt Sverige

Jag har blivit utmanad. Av mitt eget kött och blod, offentligt dessutom, på Twitter. Det började med att jag inte kunde hålla tand för tunga och slängde in en fråga i en tagg som heter #facketsuger. Det lade en av mina välartade döttrar märke till. Hon läser till personalvetare och vill nu utmana mig också på taggen #facketäger.

Är det sant att facket suger?
Vi backar lite. Jag har under lång tid förundrat mig över det förhållandet att så många människor har tålamod med dessa ofta svårhanterliga, ibland på gränsen till förvillande inlägg som försöker vara meningsutbyte på Twitter. Jag menar, 140 tecken, hur kul är det? Fast, jag får väl skylla mig själv som hängde på, när jag ändå har den griniga inställningen.

Ett twitterflöde kan ju ändå ses som en demonstration, med plakat, slagord osv. Demonstrationen gör ju vanligen inte anspråk på att vara någon fördjupad debatt i sig. Men jag ser nu att en riktigt lång demonstration åtminstone kan ge rätt mycket fragment, som kanske kan bli innehåll. Nåväl, tillbaka.

Jag frågade nämligen vad som menas med Facket respektive Suger i taggen #facketsuger. Då fick jag veta att en annan twittrare hade dåliga erfarenheter från sin tidigare arbetsplats. Efter ett par returer framgick det att han minns sina fackliga representanter som ett rövgäng. Det fick duga för FacketSuger. Han medgav dock att det var ett något lite opolerat uttryck.

Vi hade alltså hittat ett exempel, kanske inte ett exempel på att det verkligen var ett rövgäng, men väl att han uppfattade det så. Hur många fler som delade hans uppfattning på företaget vet jag inte.

Ok, då återstod bara att försöka ta reda på hur det förhåller sig på alla de övriga arbetsplatser där det finns facklig representation. Åtskilliga tusen kan vi nog säga utan särskild utredning. Där fick det stanna för jag hade inte lust att åta mig en sådan inventering. Jag tror ändå att vi var rätt överens om att han alltså hade sina erfarenheter från just den anställningen vid just det företaget med just de fackliga representanterna. För egen del skulle jag nog kunna medge och hålla för troligt att det finns fler exempel som inte har allas gillande.

“Facket? Vad sjutton är facket för något? Ditt ombud? Din klubb? Ditt förbund? Hela den fackliga rörelsen? Vad menar du när du säger, facket?

Men, det gör mig illa berörd när partipolitiskt aktiva människor använder dessa otäckt svepande uttryck. Känn efter, ”facket suger” och den snart två(2) år gamla CUF-kampanjen ”Fuck facket 4ever”.

Det där är inte uttryck för någon genuin kunskap om att alla fackligt aktiva förtjänar omdömet ”suckers”. Det är svepande och ovederhäftigt, ett förklenande omdöme om allt fackligt arbete. Utfört av vem det vara månde. Det är ägnat att misskreditera allt det arbete som aktiva föreningsmedlemmar utför i, och för, sin förening och föreningens idé.

För min egen del står ordet ”facket” för ett samlingsbegrepp utan att ha en på förhand bestämd avgränsning. Det kan vara såväl den lilla fackliga organisationen på företaget, som den globala nivån, med tusen och åter tusen fackliga representanter. Kanske ännu viktigare, det kan vara hela den fackliga idén om att de anställda föredrar att organisera sig för att nå bättre resultat.

När någon säger ”facket” så uppfattar jag att denna person menar den fackliga rörelsen. Sammanhanget kan ibland hjälpa mig att förstå om avsändaren faktiskt menar något mer preciserat. Men, ofta uteblir den precisering som skulle kunna få mig att förstå vad som närmare menas. Allra sämst blir det när tidningar och nyhetsuppläsare säger; – facket är, facket gör, facket kan osv. Som om allt vore en enda homogen smet. Det är milt uttryckt arrogant, möjligen också ignorant.

En av de ansvariga för detta missbruk, i språkligt hänseende, är Landsorganisationen i Sverige(LO). Här är ett exempel från deras presstjänst: ”Facket anser också att en kommande lag bör kompletteras med en regel ”. Facket?? Tala om självtillräcklighet!

LOs presstjänst! När ni skriver på det sättet gör ni er förtjänta av epitetet ”Facket suger”!

Att slå ett slag för #facketäger!
Det är ju samma problem här, #facketäger. Denna eländiga konstruktion i taggen, Facket och Äger. Nu alltså med det nya ”äger”. Äger ska rimligen uppfattas som ett gillande. Det kan jag väl också acceptera som tämligen utbrett, modernt och tillräckligt svepande för att inte kräva närmare förklaring av vad det egentligen betyder. Dvs det är i allt väsentligt innehållslöst.

Jag kan inte entydigt hävda att facket äger. Däremot kan jag peka på att arbetstagare ur flera generationer har funnit att fackligt arbete är det mest verkningsfulla sättet att påverka villkoren i mångas anställningar. Dvs att organisera vad som annars bara skulle vara utspridda rop på hjälp eller förändring. Erfarenheterna visade att de enskilda vädjandena med mössan i hand inget gav.

Det var nödvändigt att mobilisera så pass mycket kraft att de som hade makten skulle låta sig påverkas för att själv inte ta egen skada. Därför försöker tusentals människor fortfarande att bidra till organisering på sina arbetsplatser. Det är dessa ansatser som misstänkliggörs i uttrycken ”facket suger” och ”Fuck facket 4ever”.

Jag vågar emellertid vara entydig på en punkt
Det är företrädare för de båda uttrycken, ”facket suger” och ”Fuck facket 4ever”, som hellre väljer att förnedra än att argumentera. De gjorde det för att få uppmärksamhet, för att enkelt ta plats i centrum. För min egen del ska jag göra vad jag kan för att de ska få vara kvar i det centrum som de själva byggt.

Det kan aldrig bli fel att försöka organisera vår vilja till förändring av arbets- och anställningsvillkoren i Mitt Sverige.

Det här inlägget postades i Fackligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *